22 april 2008
Het bruutste toernooi is begonnen
14 april 2008
Hilversum insite (4)
22.Kf2! dxe5 23.Pxc4 Pxc4 24.Lxc4 Dc5+ 25.Ke1
25...De3+? (25...Dxc4 26.Txa4 Dxd5 27.Dc1 Thd7! 28.Ta1 e4!! 29.Dxf4 Db3!! en zwart staat beter) 26.Le2 Txd5

en hier had ik pas het idee dat ik de boel onder controle had. Na 27...Dd2+ 28.Kf2 e4!? moest ik nog wel even rekenen, maar de toren kon gewoon worden geslagen: 29.cxd5 e3+ 30.Kg1 Dxe2 31.Dc1+! en zwart moest stukken ruilen om niet mat te gaan.
Het toernooi werd gewonnen door een 13-jarig(!!) Indiaas-Russisch jochie, wonende in Delft en lid van DSC. Hij speelde o.a. remise tegen vd Wiel, en plette Dgebuadze. Score 7 uit 9, goed voor een TPR 2561, dit was tevens een GM-resultaat! Er zijn geen kleintjes meer...
Klik hier voor de eindstand van de HSG Open A-groep.
11 april 2008
Hilversum insite (3)
Drankjes-tussenstand (ontvangen-uitgedeeld): 1-2
Gek van de dag: de speler uit de B-groep die zich na iedere nederlaag luidkeels beklaagt bij de wedstrijdleider over van alles en nog wat. "Maar nog 4 ronden, dus ik kan er nog 4 winnen" aldus de rode lantaarn van het gehele toernooi. Het antwoord van de WL was droog: "dat zal niet meevallen Flip".
09 april 2008
Hilversum insite (2)
(Per categorie maximaal 5 sterren)
Organisatie: * * * *
Een toernooi organiseren is niet moeilijk. De indeling maakt de computer voor je (wel tijdig op de site zetten, wat ook gebeurt), iedere ronde op tijd beginnen en als wedstrijdleiding zoveel mogelijk onzichtbaar zijn en eventuele conflicten geruisloos oplossen of beter nog, in de kiem smoren. Aan dit alles voldoet deze organisatie. Minpuntje is de valkuil waar wel meer Wedstrijdleiders in vallen: waar ze absolute stilte prediken, maken ze zelf vaak de meeste herrie. Te luid onderling fluisteren is nog tot daar aan toe, maar op constant piepende geluiden maken op de notebook staat toch normaal gesproken de sanctie verwijdering uit de speelzaal.
Speelzaal: * * * * *
Wat willen spelers? Normale borden en stukken, de meesten het liefst een digi-klok, genoeg ruimte voor armen en benen en vooral stilte. In Studio 2 op het Mediapark is dit allemaal aanwezig. Voordeel is natuurlijk dat de heren NK-ers in dezelfde zaal spelen. Zij zorgen automatisch met hun perfectionistische eisen voor goede omstandigheden, wij amateurs mogen ervan meeprofiteren.
Nevenruimten zoals bar, analyseruimte: * * * *
Trappetje af naar het aangegeven "schaakcafé", en daarmee is niets teveel gezegd. De organisatie heeft gekozen voor een vrij kleine ruimte, die zowel bar, analyseruimte als ook commentaarzaal is! Klein maar heel fijn, uitstekend voor de sfeer omdat iedereeen elkaar hier treft en de GM's en amateurs gebroederlijk naast elkaar analyseren. Ik vraag me alleen af of de commentatoren (o.a. Ligterink, Böhm) zich wel serieus genomen voelen, zelfs met microfoon zijn zij nauwelijks verstaanbaar omdat de meeste louter op zichzelf gerichte schakers er vrolijk doorheen kwekken.
Totaal oordeel HSG Open: * * * *
Wie de geschetste omstandigheden vanzelfsprekend vindt, moet maar eens een buitenlands toernooi in bv. Spanje gaan spelen. Nederland heeft niet voor niets bij buitenlandse spelers een zeer goede naam in de schaakwereld. Het ultiem gezellige schaakcafé waar analyses, gebral en commentaar dwars door elkaar heen klinken, ben ik nog nergens anders tegengekomen.
Drankjes-tussenstand (ontvangen-uitgedeeld): 1-2
Gek van de dag: de speler die, zich onbewust van zijn eigen manisch-obsessieve gedrag, werkelijk na iedere zet van zijn tegenstander het gezette stuk onder een "J'adoube" nog even rechtzet, soms zelfs als het denkproces al minutenlang bezig was!
08 april 2008
Hilversum insite (1)

24...a5!
Fritz keurt deze af wegens de komende dameruil maar ik was en ben zeer tevreden over deze afwikkeling.
25.Dc5
Ook leuk voor mij is 25.Db2 b5 26.Td4 Lxa2! met als pointe 27.Dxa2 Dxc3+ en Dxe3.
25...Dxc5 26.Lxc5 Tec8 27.Ld6
Het leuke is dat het voor de hand liggende 27.Ld4 een kwal verliest: 27...b5! 28.Ta3 b4 en de toren is gevangen, want 29.Ta4 Ld7.
27...b5 28.Td4 Txc3+ 29.Kb2 Tac8
Zwart staat duidelijk beter wegens de c-lijn. Het ging dan ook snel bergafwaarts met de witten:
32.Tee2?
Dit verliest opeens heel snel, maar 32.Ted1 Tc2+ biedt ook weinig hoop.
32...Tc1!
Bijna mat! Wit verliest nu in een geheel geforceerde variant:
33.Te3 Tb1+ 34.Ka3 Tc4! 35.Tb2 Ta4+ 36.Kb3 Le6+ 37.Kc2 Txb2+ 38.Kxb2 Txa2+ 39.Kc3 Txg2 40.h3 b4+ 0-1
Derde ronde tegen IM Pruijssers, een groot talent in mijn ogen. Ik had me voor de verandering eens een paar uurtjes voorbereid (het griepje was even snel weer verdwenen, de dokter zou vaker een winnende schaakpartij voor moeten schrijven) en dat kwam nog op bord ook. Op zet 14 wist ik zeker dat ik deze stelling nog bekeken had, maar ik haalde allerlei varianten door elkaar. Uiteindelijk koos ik voor een mindere voortzetting waarvan ik al vermoedde dat die niet in mijn boekje stond. Een noodgedwongen pionoffer zonder compensatie was het gevolg. Aangeslagen door mijn slechte geheugen speelde ik de rest van de partij als een idioot, dat had ik tegen een 1800-speler ook nog wel verloren. Dat voorbereiden heeft dus ook zo zijn nadelen. Gelukkig blijft tegen een IM de imago- en rating-schade (dat is hetzelfde in de schaakwereld) beperkt.
In de volgende aflevering wat minder schaaktechnische en meer toernooi-info. Ik zal dan eens niet mijn spel maar de organisatie, speelzaal en aanverwante artikelen recenseren.
Drankjes-tussenstand (ontvangen-uitgedeeld): 0-1
Klik hier voor de uitslagen en standen van de A-groep