16 oktober 2008

Anand en Kramnik op rapport bij meester Arthur


De kop is eraf, met een niet zo boeiende, gevolgd door een naar mijn mening zeer boeiende remise. Het is interessant om te zien hoe men elkaar op "eigen" terrein probeert te houden. Kramnik speelde in partij 1 een afruil-slavisch om op een miniem voordeeltje te kunnen spelen, wat overigens door Anand simpel werd geneutraliseerd. Anand verraste in zijn eerste witpartij met 1.d4 en nog verrassender 4.f3 in de Nimzo. Hij gaat duidelijk voor open stellingen, met meer dynamiek. Hij kreeg - logisch in de Nimzo - het loperpaar en Kramnik moest een pion geven om uit de passiviteit te komen. In de diagramstelling heeft Kramnik zojuist 32...Td4 gespeeld en remise aangeboden. Anand had zeer tegen zijn gewoonte in nog maar 3 minuten, en  verbruikte daarvan 30 seconden om te concluderen dat het te vroeg in de match was voor risico's. De enige zet om voordeel te houden is 33.c5, maar het pluspionnetje weegt niet op tegen de zeer actieve zwarte stukken, terwijl die van wit voorlopig nog behoorlijk in de knoop zitten. Niet alleen voor Nimzo-spelers is deze partij de moeite van het naspelen zeker waard!
Tot slot wil ik u een analyse van de twee heren niet onthouden, want gemaakt door iemand die het weten kan: Arthur Yusupov beoordeelde beiden op allerlei schaakaspecten. Hier zijn rapportcijfers:

AnandKramnik
Opening:910
Tactics:108
Calculation of variations:109
Attack:107
Defence:99
Positional game:910
Strategy:89
Endgame technique:810

Met zo'n rapport kun je thuiskomen! Geef jezelf cijfers op deze gebieden en je kunt gericht gaan werken aan je zwakke punten. Arthur zegt er nog wel bij dat in een WK-match nog veel meer dingen spelen zoals wie heeft de beste secondanten, de betere conditie, de sterkste zenuwen en last but not least het immer ongrijpbare begrip "vorm".

Anand ½ ½
Kramnik ½ ½