12 oktober 2008

De match van de eeuw gaat beginnen!

Dinsdag 14 oktober om 15.00 uur begint ie dan eindelijk: Anand-Kramnik. Of het de match van de eeuw wordt weten we natuurlijk pas over 92 jaar, maar een kanshebber is het zeker. Na afloop hebben we in ieder geval weer een "undisputed" wereldkampioen. Zelfs Kasparov zal het daar mee eens zijn, en Fischer kan er niet meer doorheen schreeuwen. Alleen Shirov heeft nog recht van klagen, hij versloeg immers ooit Kramnik overtuigend maar werd om sponsortechnische redenen(!) toch gepasseerd voor de WK-match tegen Gary, men achtte hem te kansloos om er een interessante match van te kunnen maken. Daar is nu geen sprake van. Anand is op de toppen van zijn kunnen, en naar de botsing tussen totaal verschillende speelstijlen kijkt iedere liefhebber halsreikend uit. Reden genoeg om ook op deze blog veel aandacht aan deze clash te besteden.

Ik heb de spelregels van deze match eens bestudeerd op de officiĆ«le site. Er worden 12 partijen gespeeld in 18 dagen, speeltempo 40 in 2, dan 20 in 1, tenslotte een kwartier erbij en 15 seconden per zet (vanaf zet 61) zodat Anand Kramnik niet door de vlag kan jagen. Een vreemde regel is dat de kleuren vanaf partij 7 worden verwisseld, wat betekent dat de spelers in partij 6 en 7 met dezelfde kleur spelen. De zin hiervan ontgaat me. Wie 6½ punt haalt is dus wereldkampioen en eventuele overige partijen zullen dan niet meer gespeeld worden. Bij 6-6 gaan ze 4 partijen rapid spelen, 25 minuten pp en 10 seconden per zet. Is het dan nog gelijk, dan gaan we vluggeren, 2x 5-minuten, ook met 10 sec./zet. Valt ook hier geen beslissing, dan gaat het WK beslist worden in een sudden-death snelschaakpartijtje! Dit is ook wel eens toegepast in "onze" coppa, soms is er veel verwarring over hoe dit werkt. Voor eens en altijd: loten, wie de loting wint bepaalt de kleur, wit krijgt 6 minuten, zwart 5, bij remise wordt zwart uitgeroepen tot winnaar.

Dan worden de regels wat vreemder, zeker voor een match op het hoogste niveau. Wat dacht u van deze:
  • noteren is niet verplicht! Wil een speler remise claimen, dan moet hij zijn volgende zet op het notatieformulier van de arbiter schrijven...
  • als pas na 10 zetten blijkt dat de beginstelling illegaal was(!) mag niet meer opnieuw worden begonnen!! Totaal krankzinnige regel natuurlijk, ik denk niet dat de heren het niet zou opvallen indien dame en koning verwisseld zijn. Het wordt echter nog gekker: "Indien koning en dame zijn verwisseld, is rokeren met de koning niet toegestaan". Ok, dus rokeren met de dame wel dan? Als je onzinnige regels opneemt doe het dan wel correct!
  • Wat verder opvalt is dat het reglement uitvoerig uiteenzet dat de FIDE president mag reizen, de duurste kamer mag boeken enzovoorts, op kosten van de FIDE.
Check dus deze blog regelmatig voor het laatste nieuws over Anand-Kramnik en natuurlijk absurde feitjes die je alleen kunt vinden op Ikstondgewonnen!
En oh ja Ikstondgewonnen voorspelt: Anand-Kramnik 6½-4½