31 december 2006

Inzet 7, slimheid 4, geduld 5

Rotterdam, zondag 31-12. Het voornemen om de laatste 2 partijen te winnen is dus niet gelukt. Tegen de eerste tegenstander met een enigszins gelijkwaardige rating ging het gelijk mis. Met zwart een ruilvariant van het damegambiet winnen valt nog niet mee. Ik verloor mijn geduld (zie verderop) in een gelijke stelling, ruilde te vroeg en te veel en verdedigde ook nog niet taai genoeg. Einde toernooi feitelijk, maar de laatste ronde tegen een 1800-speler wilde ik niet zomaar remise geven. Ik kwam goed uit de opening maar kon absoluut geen plan bedenken. Omdat ik mijn tegenstander enkele ronden eerder flink had zien knoeien in een toreneindspel, besloot ik daarnaar af te wikkelen. Ieder 4 pionnen alleen stond ik iets actiever. En ja hoor het lukte nog ook, ik truucte hem in mijn langste partij van het toernooi. 5 uit 8 is niet geweldig zeker gezien de op papier matige tegenstand, maar ieder nadeel heb se voordeel: toen de prijsuitreiking van start ging zat ik alweer ter hoogte van Zwolle. Het was wel een gezellig en gemoedelijk toernooi, de sfeer is nog het best te karakteriseren door een Jaco-achtige actie van de organisatie. Een Groninger uit de B-groep staat blijkbaar bekend om het altijd dragen van dezelfde "gelukstrui". De organisatie vond het voor aanvang van de laatste ronde de hoogste tijd om de man een nieuwe "schaaktrui" aan te bieden, zodat hij weer 20 jaar vooruit kan. Gezien de draden die erbij hingen en het opgeluchte applaus vanuit zijn directe omgeving kwam deze ludieke actie geen dag te vroeg...

Tot slot ter lering (vooral voor mezelf) ende vermaak (vooral voor de lezers) een paar momenten uit mijn beide verliespartijen.


In de diagramstelling (Plas-E. Blees) sta ik na 14 zetten al zeer goed. Ik kon hier met 15.Pd6 gevolgd door Lxa8 een kwal pakken. Ik vond het zonde van mijn loper en dacht eerlijk gezegd ook dat de winst vanzelf zou komen gezien het zwakke openingsspel van mijn tegenstander. Nou, 8 hopeloze witte zetten later stond het zo:




23...Lxh3! en wit kan opgeven. 24.Pxh3 Pg4 (Pf3+ kon ook) is dodelijk. Ik hield het nog 10 zetten vol en stond toen alsnog mat. Een zware onvoldoende voor inzet en slimheid dus.






In ronde 8 ging het gelijk op met zwart tegen A. Hovenga (2150). In het diagram is Lf8-g7 een goed plan, zwart moet vooral geduld hebben en afwachten wat wit doet. Dat deed ik dus niet: 21...g5? dit creƫert zwaktes op h5 en f5, en na een grootscheepse ruil stond het zo:




Net toen ik dacht "dan maar remise" kwam 28.Th1! Opeens zag ik allemaal ellende te beginnen met h4. Na Df8-g7 valt het misschien nog mee maar ik drukte gelijk de panic button in: 28...Te8 29.h4 Pe4? (ik had geen zin in Df4 met pionverlies op de lange termijn maar dit is helemaal niks) 30.fxe4 dxe4 31.De3 Df4 32.Dxf4 gxf4 daar deed ik het voor, 2 verbonden vrijpionnen, maar: 33.d5! en na e3 34.Kf3 was alles geblokkeerd en wit won simpel. Veel te ongeduldig gespeeld dus en ook niet bepaald slim. Daarom voor geduld een 5 (ook wel een paar pluspuntjes zoals het toreneindspel melken in de laatste ronde), slimheid een 4 en inzet vooruit een 7 wegens het zetgemiddelde van ruim boven de 40.