09 april 2008

Hilversum insite (2)

Zoals beloofd neem ik als ervaren toernooispeler dit HSG Open eens even in al zijn facetten onder de loep:
(Per categorie maximaal 5 sterren)

Organisatie: * * * *
Een toernooi organiseren is niet moeilijk. De indeling maakt de computer voor je (wel tijdig op de site zetten, wat ook gebeurt), iedere ronde op tijd beginnen en als wedstrijdleiding zoveel mogelijk onzichtbaar zijn en eventuele conflicten geruisloos oplossen of beter nog, in de kiem smoren. Aan dit alles voldoet deze organisatie. Minpuntje is de valkuil waar wel meer Wedstrijdleiders in vallen: waar ze absolute stilte prediken, maken ze zelf vaak de meeste herrie. Te luid onderling fluisteren is nog tot daar aan toe, maar op constant piepende geluiden maken op de notebook staat toch normaal gesproken de sanctie verwijdering uit de speelzaal.

Speelzaal: * * * * *
Wat willen spelers? Normale borden en stukken, de meesten het liefst een digi-klok, genoeg ruimte voor armen en benen en vooral stilte. In Studio 2 op het Mediapark is dit allemaal aanwezig. Voordeel is natuurlijk dat de heren NK-ers in dezelfde zaal spelen. Zij zorgen automatisch met hun perfectionistische eisen voor goede omstandigheden, wij amateurs mogen ervan meeprofiteren.

Nevenruimten zoals bar, analyseruimte: * * * *
Trappetje af naar het aangegeven "schaakcafé", en daarmee is niets teveel gezegd. De organisatie heeft gekozen voor een vrij kleine ruimte, die zowel bar, analyseruimte als ook commentaarzaal is! Klein maar heel fijn, uitstekend voor de sfeer omdat iedereeen elkaar hier treft en de GM's en amateurs gebroederlijk naast elkaar analyseren. Ik vraag me alleen af of de commentatoren (o.a. Ligterink, Böhm) zich wel serieus genomen voelen, zelfs met microfoon zijn zij nauwelijks verstaanbaar omdat de meeste louter op zichzelf gerichte schakers er vrolijk doorheen kwekken.

Totaal oordeel HSG Open: * * * *
Wie de geschetste omstandigheden vanzelfsprekend vindt, moet maar eens een buitenlands toernooi in bv. Spanje gaan spelen. Nederland heeft niet voor niets bij buitenlandse spelers een zeer goede naam in de schaakwereld. Het ultiem gezellige schaakcafé waar analyses, gebral en commentaar dwars door elkaar heen klinken, ben ik nog nergens anders tegengekomen.

Drankjes-tussenstand (ontvangen-uitgedeeld): 1-2

Gek van de dag: de speler die, zich onbewust van zijn eigen manisch-obsessieve gedrag, werkelijk na iedere zet van zijn tegenstander het gezette stuk onder een "J'adoube" nog even rechtzet, soms zelfs als het denkproces al minutenlang bezig was!