12 september 2008

Nieuwe regels (1)


Afgelopen seizoen was er een speler die bij een KNSB-wedstrijd flink te laat de speelzaal kwam binnenstormen. Net op tijd, want nog voor het uitvoeren van zijn eerste zet, dacht hij aan de telefoon-regel en schakelde zijn mobieltje uit. Daarbij gaf het ding een piepje ten gehore. De dienstdoende WL interpreteerde de reglementen letterlijk (wedstrijd begonnen, mobiel geeft geluid in de speelzaal) en gaf de speler onverbiddellijk een nul. Duidelijk gevalletje van niet "in de geest van" fluiten dus. Hiervoor kan deze regel nooit uitgevonden zijn lijkt me.

Het kan echter nog gekker. Ook Nigel Short overkwam laatst de lulligste der nederlagen. De eerste oppervlakkige reactie is natuurlijk "dom van een zich prof noemende schaker, eigen schuld dikke bult". De waarheid ligt echter heel wat genuanceerder. Short had zijn mobiel namelijk wel degelijk uitgeschakeld, en zelfs demonstratief naast het bord gelegd. Op de foto hierboven is dit duidelijk te zien (helaas niet de titel van het boek dat ervoor ligt). Zelfs zijn tegenstander was hogelijk verbaasd toen het ding toch na enkele uren een riedeltje liet horen. Na enig onderzoek bleek dat de techniek de reglementen hebben ingehaald: Sommige nieuwe modellen gaan piepen als de batterij bijna op is, zelfs als de telefoon uitgeschakeld is! Het reglement is hierdoor onbruikbaar geworden, immers "zet uw toestel uit" impliceert niet meer "want als het ding geluid geeft krijgt u een nul".
In plaats van nog radicalere maatregelen (mobiele telefoons verbieden in de speelzaal, inleveren bij de WL, verplicht batterij eruit halen) zou het beter zijn de gelegenheid aan te grijpen om deze totaal doorgeslagen regel te versoepelen. Immers, het gaat erom dat er niet constant telefoons afgaan tijdens het schaken, dat er niet iemand luidkeels een gesprek gaat voeren (in menig buitenlands toernooi overigens een normaal verschijnsel, zelfs door WL's!), en dat er niet mee gespiekt wordt middels internet, PokkeFritz enzovoorts. Voorstel: slechts een waarschuwing indien een mobiel geluid maakt tijdens de partij (dit is gelukkig het enige dat de RSR-reglementen hierover te melden hebben), bij recidive tijdens dezelfde partij wordt de mobiel tot na de wedstrijd in beslag genomen door de WL. Ben je ook gelijk van deze grijze gebieden af:
  1. het voorbeeld aan het begin van dit artikel.
  2. mijn mobiel gaat af in mijn jas, die (in de speelzaal) aan de kapstok hangt. Ik blufpoker en doe net alsof die jas en mobiel niet van mij is.
  3. ik koop het goedkoopste mobieltje of pak een eigen afdankertje, laat deze in de tas van mijn tegenstander glijden en bel het nummer.
  4. zelf regelmatig gedaan: naar buiten lopen, bellen dan wel internetten (voetbaluitslagen!), vervolgens toestel weer uitzetten alvorens speelzaal weer te betreden. Dit lijkt me een veel ernstiger overtreding dan het eenmalig "piepen" echter hier wordt zelden tegen opgetreden, tenzij je het te bont maakt zoals het bekende PocketFritz-achter de container incident, wat de overtreder op een jarenlange schorsing kwam te staan.

Kortom, dit is weer een typisch voorbeeld van met een kanon op een mug schieten. Heren van de KNSB, iets minder piep-luttig graag!