10 november 2007

Nieuwe pletsmoezen (2)

In deze aflevering geen al te originele pletsmoezen, maar wel een hoogst originele aanleiding, misschien in Nederland zelfs wel een primeur. Wat gebeurde er in de 3e ronde KNSB, ergens in de 2e klasse? Een speler liep opvallend vaak naar buiten. De wedstrijdleider besloot hem te volgen en betrapte de speler achter een container(!) met zijn PDA (= elektronische agenda) waarop Pocket Fritz stond. Het diagram op het schermpje toonde de partijstelling! De WL kon maar 1 besluit nemen, reglementaire nul en een aantekening op het wedstrijdformulier. Het verweer van de speler is uitermate mager (maar wat wil je ook als je op heterdaad betrapt bent): "ik voelde me niet goed (pletsmoes 1), had hoofdpijn (pletsmoes 2), en last van de warmte (pletsmoes 3), had mentaal al opgegeven (pletsmoes 4) en was daarom naar buiten gelopen om de partij vast in te voeren." Behalve dat dit een buitengewoon zwak verhaal is, is het zowiezo al behoorlijk dom. Zelfs als je niet op de hoogte bent van de regel dat het gebruik van elektronische hulpmiddelen tijdens de partij verboden is, kun je natuurlijk op je klompen aanvoelen dat je fout bezig bent. Verdere argumenten waarom zijn schuld bij mij onomstotelijk vast staat:

  • achter een container gaan staan?
  • vorig jaar in de KNSB-competitie als 2100-speler een 7½-8 score, TPR 2520. M.a.w. hoe lang is dit al aan de gang? Ook interessant om te achterhalen zou zijn de aankoopdatum van de PDA (of beter nog Pocket Fritz) , en eens kijken wat de resultaten sindsdien zijn.
  • het verhaal van zijn tegenstander laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Deze meldt o.a. dat de speler zeer vaak wegliep van zijn bord terwijl hij aan zet was, en dan bij terugkeer a tempo zette. Ook de wedstrijdleider was dit opgevallen.

Genoeg argumenten voor de KNSB-jury om tot een unaniem "guilty" te komen, wat dan ook gebeurde: de man is inmiddels geschorst voor het lopende en de 2 volgende KNSB-seizoenen. Als alternatieve straf is er nog een vorm van "poetic justice": Van de moderne middelen waar de speler zo schaamteloos misbruik van heeft gemaakt, heeft de delinquent nu ook de nadelen ondervonden: Hij is volledig afgemaakt en afgedroogd in de digitale schandpaal die http://www.utrechtschaak.nl/ heet. Ook is er zelfs al een item aan gewijd op een regionale zender. De man is in no time verworden tot persona non grata in het toch al zo kleine schaakwereldje, waar immers ieder toiletbezoek voortaan met argusogen bekeken zal worden...