02 november 2007

Wie stopt deze WL?

Ik citeer uit een verslag van een KNSB-wedstrijd uit de 1e ronde, nu pas verschenen in Schaaknieuws wegens de WK die in eerdere nummers alle aandacht kreeg. Uit piëteit met de betrokkenen geef ik de hoofdrolspelers de afkortingen TL (TeamLeider) en WL (WedstrijdLeider). De TL had iedereen kunnen zijn, de WL dat kan er maar één zijn. Ik durf er 1000 ELO-punten om te verwedden dat iedereen weet over welke WL het gaat.

Citaat: "(...) en de klok van B ingedrukt. Op het display was echter duidelijk te zien dat zwart door zijn tijd gegaan was. De WL was echter niet helemaal op de hoogte van zijn taken en bleef als versteend staan. TL beet de WL toe dat zwart door z'n tijd was en maande hem aan in te grijpen. Gedwee gaf de WL hier gehoor aan en gaf B een nul wegens tijdsoverschrijding. (ander bord:) W merkte dat zijn klok ook bleef doorlopen als hij hem ingedrukt had. In paniek zette hij het ding stop, maar inmiddels was tot op 1 seconde zijn tijd verstreken. Tsja, en toen moest de WL iets doen. TL wist raad: 5 seconden extra voor zwart. De WL liet zich ompraten, maar deed verder niets. "Pak een andere klok" brulde TL hem toe. Aha, dat kon hij nog wel. Helaas betrof het de klok van het naburige bord, waar P en W in tijdnood verkeerden. "Nee, niet die!" Uiteindelijk had de WL een klok te pakken, maar nu moest hij het apparaat instellen. Dat bleek een te zware opgave voor hem en noodgedwongen nam W die taak maar over. (...) Wederom leek het alsof het indrukken geen effect had. De rest van de dag vroeg W zich af welke vervangende klok de WL nou gepakt had. Hij zou toch niet die kapotte..."

Erg kolderiek dus allemaal, maar ook triest omdat het zo herkenbaar is. We weten allemaal over wie dit gaat en de man leidt nog steeds toernooien en bondswedstrijden, met alle gevolgen van dien. Ik ken zelfs schakers die bepaalde toernooien niet spelen alleen wegens deze WL. Blijkbaar werkt de KNSB niet zoals in de voetbalwereld gebruikelijk is met rapporteurs, want dan was de man allang van het toneel verdwenen. Volgens Rutten is de enige manier het consequent indienen van protesten richting bond, maar blijkbaar voelt niemand zich geroepen of het gebeurt in ieder geval te weinig. Wat ik helemaal niet begrijp is dat de man zelf nog zin heeft in dit soort wekelijkse vernederingen. De lege kopjes en glazen rond de borden worden altijd keurig weggehaald, dat dan weer wel.