28 november 2007

O jee, Fischer in het nieuws




Bobby Fischer, in 1971 en 2007

64 is hij nu, en als Bobby weer eens in het nieuws is (in dit geval de Gazetta dello Sport) slaat de schrik je om het hart. Wat zou hij nu weer geroepen hebben? Het valt mee deze keer, hij ligt "alleen maar" al twee maanden in het ziekenhuis met nierproblemen. Naast de jarenlange psychische problemen beginnen dus nu ook de fysieke. Al veel te lang komt de meest legendarische schaker ooit alleen nog in het nieuws als schreeuwende, paranoïde gek. Daarom hier een herinnering aan betere tijden. Fischer op zijn absolute top, op weg naar de wereldtitel. Over De Match tegen Spasski is alles onderhand wel gezegd en geschreven, daarom een fragment uit de kwalificatie, de "tenniswedstrijd" tegen Taimanov en Larsen (6-0 6-0). Bij het naspelen valt op dat met name Taimanov heel slecht speelt. In partij 2 verblundert hij in het verre eindspel de remise, en in de partijen 3 en 5 zelfs een vol stuk. Constant weggespeeld worden doet je zelfvertrouwen natuurlijk ook geen goed. In partij 4 is goed te zien wat 1 van Fischers beste kwaliteiten was, namelijk altijd precies weten welke stukken geruild moeten worden en welke op bord moeten blijven.

Fischer-Taimanov, 1971, 4e matchpartij

43.Td3!
Fischer heeft na torenruil het winstplan van goede loper tegen slecht paard al gezien: koning naar a6, loper naar e8, tempodwang en dan op het juiste moment offeren op g6. Twintig zetten later(!) staat het zo:


Stelling na 61.Le8

Zwart moet nu wel de b-pion loslaten: 61...Kd8 62.Lxg6! Pxg6 63.Kxb6 en de c-pion gaat er ook vanaf. Wit maakt dan twee verbonden vrijpionnen die simpel winnen: 1-0.