22 januari 2008

Wijk aan Zee insite (5)

Wijk aan Zee, 5e ronde dinsdag 22 januari

Wie denkt dat je als tienkamper de verrichtingen van de grootmeesters op de voet kunt volgen, heeft het mis. Weliswaar zitten ze op slechts 10 meter afstand hun kunsten te vertonen, door de dagelijkse dikke rijen publiek is daar niets van te zien. Wie beweert dat schaken geen kijksport is? De grote plasmaschermen die live de stellingen laten zien kun je wel volgen, maar in het heetst van de eigen strijd komt het daar ook niet van. Na een professionele blitsremise tegen de koploper vandaag kon ik eigenlijk pas voor het eerst wat meekrijgen van de elite. Ik liep de commentaartent in en viel met mijn neus in de boter. Commentator Ivan Sokolov analyseerde zich suf op de briljante partij tussen de hartsvrienden Topalov en Kramnik. (En passant: hebben de heren elkaar de hand geschud denkt U? Antwoord aan het eind!) Sokolov nam het op tegen het publiek dat bestond uit enkele honderden betweters die te pas maar vooral te onpas suggesties richting podium braakten. In aanstekelijk steenkolen-Nederlands pareerde Sokolov alles glansrijk, dan weer tactisch, dan weer met de woorden "nee dan eindspel is verloren", en altijd gelardeerd met een variant waar wederom geen speld tussen te krijgen was. Indrukwekkend! De woensdag te verwachten troep RSR-hooligans heeft geluk want ook dan schijnt Ivan de leermeester te zijn.
Antwoord handenschudden: Nee hoor ook hier werden geen handen geschud, en zoals ik al eerder schreef, dit zou ik ook niet doen als je tegenstander betrokken is in iets wat toilet-gate genoemd wordt!

Oplossing killer-move (zie gisteren): 19...e5!! was de killer. Als dit gaat zit je als Frans-speler gebeiteld natuurlijk. Wits laatste vechtkans was nu 20.h3, hij stortte zich echter in het zwaard: 20.dxe5? Pxe5! 21.fxe5 Db6+! en het paard op g4 molenwiekt zich nu door de witte stelling heen: 22.Kh1 Txf1+ 23.Dxf1 Pf2+ 24.Kg1 Pxd3+ 25.Kh1 Pf2+ 26.Kg1 Pe4+ 27.Kh1 Pxd2 0-1, zwart staat een vol stuk voor.

Drankjes-tussenstand (ontvangen-uitgedeeld): 3-4

Klik hier voor de uitslagen en standen van de tienkampen (Wijnand groep 6F, ik 2A).